Kurumsal Dış Değerlendirme

Kurumsal Dış Değerlendirme Programı (KDDP)

Kurumsal Dış Değerlendirme Programı, Yükseköğretim Kalite Kurulu tarafından yükseköğretim kurumlarının eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme ve yönetim sistemi süreçlerinin Kurumsal Dış Değerlendirme Ölçütleri kapsamında değerlendirilmesini amaçlayan bir programdır. Yükseköğretim kurumlarının beş yılda en az bir defa Kurumsal Dış Değerlendirme Programına dâhil olmaları gerekmektedir.

Kurumsal Dış Değerlendirme Programına esas olmak üzere her yıl yükseköğretim kurumları tarafından Kurum İç Değerlendirme Raporları (KİDR) hazırlanmaktadır. Program kapsamına dâhil edilen yükseköğretim kurumları belirlendikten sonra, değerlendirme sürecini yürütecek olan değerlendirme takımı değerlendirici havuzundan seçilerek görevlendirilir. Program kapsamında değerlendirme takımı tarafından, değerlendirilecek kuruma iki ziyaret gerçekleştirilmektedir. Bunlar; ön ziyaret ve saha ziyaretidir. Ziyaretlerin sonrasında değerlendirme takımı tarafından hazırlanan Kurumsal Geri Bildirim Raporu (KGBR) YÖKAK tarafından kamuoyu ile paylaşılmaktadır. Kurumsal dış değerlendirme programı kapsamında değerlendirilen yükseköğretim kurumları, değerlendirme yılını izleyen en erken ikinci yıl Kurul tarafından izleme programına dahil edilir.

Kurumsal Akreditasyon Programı (KAP)

Kurumsal Akreditasyon Programı (KAP) yükseköğretim kurumlarındaki kalite güvencesi, eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme, toplumsal katkı ve yönetim sistemi süreçlerinin “planlama, uygulama, kontrol etme ve önlem alma” döngüsü kapsamında değerlendirilmesini sağlayan bir dış değerlendirme yöntemidir.

KAP Yükseköğretim Kalite Kurulu tarafından oluşturulan değerlendirme takımları tarafından Kurumsal Dış Değerlendirme ve Akreditasyon Ölçütleri ile Kurumsal Dış Değerlendirme ve Akreditasyon Kılavuzu kapsamında yürütülmektedir.

Her yıl KAP’a dâhil edilecek yükseköğretim kurumları YÖKAK tarafından belirlenmekte ve belirlenen bu yükseköğretim kurumlarının yapısına uygun olarak değerlendirme takımları oluşturulmaktadır. Söz konusu değerlendirme takımları tarafından ilgili yükseköğretim kurumlarına iki ziyaret (ön ziyaret ve saha ziyareti) gerçekleştirilmektedir.

Bu ziyaretleri neticesinde değerlendirme takımları tarafından Kurumsal Akreditasyon Raporları (KAR) hazırlanmakta ve bu raporlar göz önünde bulundurularak YÖKAK tarafından akreditasyona ilişkin karar verilmektedir.

YÖKAK tarafından KAP kapsamında aşağıdaki kararlar verilmektedir:

  • Tam akreditasyon (beş yıl süreyle)
  • Koşullu akreditasyon (iki yıl süreyle)
  • Akreditasyonun reddi kararı

Uluslararası Kurumsal Akreditasyon Programı (UKAP)

Uluslararası Kurumsal Akreditasyon Programı (UKAP), Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından yürütülen bir dış değerlendirme faaliyetidir. Ajansın ilk sınır ötesi faaliyeti olarak sunulan UKAP, yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarında kalite güvencesini artırmayı hedeflemektedir.

UKAP, yükseköğretim kurumlarının kendi eğitim-öğretim, araştırma ve toplumsal katkı faaliyetlerinin kalitesinden birinci derecede sorumlu olduğu ilkesine dayanan Avrupa Yükseköğretim Alanında Kalite Güvencesi İlke ve Standartlarına (ESG) dayanmaktadır. Değerlendirme sonrasında, YÖKAK’ın görevlendirdiği değerlendirme takımı Uluslararası Kurumsal Akreditasyon Raporunu (UKAR) hazırlar ve Kurul şu kararlardan birini alır:

  • Akreditasyon kabul kararı,
  • Akreditasyon kararının ertelenmesi veya
  • Akreditasyon ret kararı.

Bu kararlar, paydaşlarla ve kamuoyuyla şeffaf bir şekilde paylaşılır.

Başvuru kriterlerini karşılayan Türkiye Cumhuriyeti dışındaki yükseköğretim kurumları başvuru yapabilir. Uygunluk kriterleri için YÖKAK Uluslararası Kurumsal Akreditasyon Programı Kılavuzunu inceleyiniz.

UKAP’ın Temel Özellikleri

  • Sınır Ötesi Değerlendirme: ESG standartlarına uygun olarak YÖKAK UKAP Değerlendirme Ölçütleri temelinde yürütülür.
  • İç Değerlendirme: Kurumun öz değerlendirmesine vurgu yapar.
  • Kalite Güvencesi: Kalite güvencesi uygulamalarının etkinliğini inceler ve izler.
  • Sürekli İyileştirme: Kurumun misyonu, vizyonu ve stratejik hedefleriyle uyumlu olmasına odaklanır.
  • Akran Değerlendirmesi: İç ve dış paydaşların görüşlerini de içerir.

Değerlendirme Odak Alanları

UKAP, değerlendirilen kurumun şu yönlerini açığa çıkarır:

  • Yönetişim, kalite, eğitim-öğretim, araştırma ve toplumsal katkı süreçlerinde kaynak ve yetkinlik yönetimi.
  • İzleme ve iyileştirme süreçleri.
  • Planlama, uygulama, izleme ve iyileştirme süreçlerinde paydaş katılımı ve kapsayıcılığı.
  • İç kalite güvence sistemindeki güçlü yönler ve iyileştirme alanları.
  • Hızla değişen yükseköğretim ortamında, kalite güvence sisteminin sürdürülebilirliğini sağlama ve rekabet avantajını koruma yolları.

UKAP Değerlendirme Ölçütleri

Değerlendirme ölçütleri, Yönetişim ve Kalite, Eğitim ve Öğretim, Araştırma ve Geliştirme ve Toplumsal Katkı başlıkları altında toplam 14 ölçüt ve 46 alt ölçütten oluşur. YÖKAK UKAP Dereceli Değerlendirme Anahtarı, değerlendirme süreçlerinde netlik, nesnellik ve şeffaflığı artırmak için geliştirilmiş bir araçtır.

UKAP hakkında ayrıntılı bilgi ve dokümantasyon için buraya tıklayınız.

 

Dış Değerlendirme Raporları